El per què?Les persones i associacions que formen part de la Mesa de Catalunya d'Entitats Memorialistes es manifesten cada mes des de fa més de cinc anys. Ho fem per a demanar Veritat, Justícia i Reparació per a les víctimes del franquisme així com l'anul·lació dels judicis il·legals de la dictadura franquista. També demanem aquestes justes reivindicacions per als centenars de víctimes de la transició.

Exigim la fi de la impunitat franquista que perviu avui, protegida encara per les actuals lleis i el mateix estat que fa de la Llei d'Amnistia de 1977 punt d'ancoratge de la batejada com democràcia del Regne d'Espanya. Llei qüestionada per més d'un organisme internacional com l'ONU.

A l'estat espanyol s'han comès els més terribles crims de lesa humanitat, imprescriptibles per la seva pròpia naturalesa. Entre els més punyents de tots aquests crims està el negacionisme sistemàtic de la salvatge repressió, disfressada de guerra o conflicte d'ordre públic dins d'un règim feixista, l'únic d'Europa no censurat per aquest estat.

Volem agrair a totes i tots els que ens heu fet costat en aquesta digna lluita els vostres ànims, el suport a les nostres campanyes i l'afecte rebut de paraula i de cor.

Ens veiem cada dissabte final de mes a la Plaça Sant Jaume de Barcelona.

dimecres, 11 de desembre de 2013

QUARANTA-SISENA CONCENTRACIÓ VERITAT, JUSTÍCIA I REPARACIÓ. LES VÍCTIMES MÉS INNOCENTS.Entre els companys que ens concentrem el darrer dissabte de cada mes, des de fa més de quatre anys, subjectant una pancarta que demana veritat, justícia i reparació, hi ha víctimes innocents entre les més innocents. Nenes i nens llavors, ara joves que porten dècades i dècades suportant una història oficial que ha ignorat el seu patiment.

Innocents com en Lluís que va perdre el seu pare afusellat pels feixistes quan encara no tenia edat per tenir records, tan sols li va quedar una carta que és un llegat de vida. En Pere que a més de perdre el pare, també assassinat,  va ser l'objectiu d'un mossèn que volia treure-li la seva família i que li va robar el sostre. La Paquita que va ser "niña de la cárcel" on va morir la seva mare de la que només li queda una foto, amb un pare a presó i un oncle assassinat pel franquisme. La Inocencia que va patir bombardejos, persecució, vexacions, que va quedar només amb unes parets i els homes de casa seva tots a la presó. La Josefina, que ja no és entre nosaltres, però que volem recordar, amb la que també vam compartir reivindicacions a Sant Jaume, que va conèixer les bombes caient a Barcelona i l'exili. Altres, que més enllà de la postguerra van haver de cantar himnes feixistes al col·legi o aixecar el braç o rebre una educació nacionalcatòlica, el més afortunats, perquè educar-se va ser un luxe durant molt de temps. Alguns fins el 1975 cantant "Montañas nevadas".

Altres nens, que viuen dins d'aquells que els dissabtes s'agafen a la nostra reivindicació de respecte i dignitat per a les víctimes del franquisme, no van tenir coneixement dels patiments, pèrdues o vexacions dels fills i néts dels lluitadors antifeixistes. Cap llibre els va explicar la veritat de la història d'un estat feixista, primer, i diuen que democràtic més tard, sense posar-se vermells,  que ha sepultat els relats de les vides de centenars de milers de dones i homes. Aquest és un crim més imperdonable, si és que es pot mesurar, perquè negociar deixant els represaliats de la dictadura feixista al calaix de la concessió és abominable i es va fer en nom de la democràcia, un exercici de cinisme i amb el pas del temps terriblement covard. Llei de punt final per a tot i per a totes i tots, uns amb benefici total i altres amb les mans buides i la dignitat trepitjada, però mai perduda.

Per ells, per nosaltres, innocents, víctimes generacionals del franquisme continuem exigint que l'aplicació dels drets humans sigui una realitat. Si no potser a l'estat negacionista espanyol, amb un govern cada dia més emmirallat en el franquisme, esperem sigui a la República Argentina i els seus tribunals de justícia: Per això també es recolliran signatures de suport a la querella argentina.