dijous, 11 de juliol del 2019

CENT CINQUENA CONCENTRACIÓ VERITAT, JUSTÍCIA I REPARACIÓ. TRIAR ANTIFEIXISME SEMPRE.




Moltes veritats són mortes, van ser assassinades, llançades a la fossa de la memòria perduda, sobre la qual continuen dansant sense descans els maleïts feixistes. I què hem de fer nosaltres? Hem de continuar desenterrant, per molta terra que llencin per tapar uns crims de lesa humanitat que no tenen prescripció. Visibilitzar tota la veritat, obrir la història oficial en canal per extirpar la mentida i la tergiversació. Mostrar-la sense gens de por, sense equidistàncies, sense escala de grisos, perquè quan parlem de democràcia no hi caben interpretacions, és blanc o negre, són drets humans i llibertats o dictadura. Les persones que encara avui hem de reivindicar aquesta veritat, la justícia i la reparació per a les víctimes del franquisme i la transició estem fartes. Després de tants anys i panys és depriment haver de continuar demanant, exigint, reclamant decència a l’estat espanyol per acabar amb una Causa General perpetua, que va matar àvies i avis, empresonar mares i pares i  continua jutjant filles i fills. Els botxins i els seus hereus sanguinis o polítics llueixen sense vergonya les seves banderes feixistes, els seus càntics, els seus tics, exhibeixen amb orgull i prepotència la impunitat amb la qual encara s’atreveixen a insultar, vexar i maltractar a les víctimes del genocidi franquista. Són normalitzats per l’estat i els mitjans, premiats i pagats, mentre desenes de milers de desaparegudes i desapareguts forçats romanen sota la mateixa terra llençada sobre les seves veritats, les seves històries i els seus somnis de justícia.
Aquesta lluita que portem des de fa més de 10 anys és filla de tantes i tantes altres lluites, que no podem oblidar i, que ens han portat fins a la nostra 105 concentració. 10 anys als carrers, que defensem com espais lliures de feixisme, de racisme, de masclisme, places arcs de Sant Martí, carrers diferents i inclusius, avingudes de drets. Aquest mes estarem a Girona, a la plaça de l’1 d’Octubre.
La Mesa de Catalunya d’Entitats Memorialistes continua treballant en tots els fronts de la injustícia amb l’esperança de ser digna de reivindicar reparació per a les milers i milers de persones, de noms, de rostres, de dolors de persones heroiques i anònimes. Persones que van tenir el valor i la generositat de plantar cara des de diferents idees però des de la mateixa trinxera al monstre insaciable del feixisme, perquè aquest només es pot derrotar amb unitat i perseverança. No ens agenollem, no acotem el cap, no són súbdites, som part d’aquell Front Popular que va defensar la legalitat republicana. Som el fil filat per les lluitadores i lluitadors que no van acceptar la derrota d’una guerra imposada pels colpistes assassins, que van combatre la dictadura sense sotmetre’s a falses reconciliacions i que no van combregar amb transicions monàrquiques traïdores, regal enverinat del nacionalcatolicisme, que encara respirem, que ens ofega, que ens assenyala i estigmatitza com sempre han fet amb la resistència.
Aquest mes volem retre homenatge a les víctimes del feixisme, filles o veïnes, de Girona. Volem omplir de memòries i de Memòria una plaça que ens convida a parlar de repressió però també de llibertats. Parlarem de bombardeigs, d’assassinats, de farses de consells de guerra, de presons, de morts, d’espolis, d’exilis, de tortures, d’explotació, però també de milicianes, d’ideals, de dignitat, d’esperança en la foscor.
Quan arriba l’hora de la veritat s’ha de triar, com van haver de triar fa 83 anys entre república o dictadura, entre democràcia o feixisme. I aquesta decisió ha de ser inequívoca i compromesa amb els valors d’igualtat, fraternitat, solidaritat i llibertat per sobre d’interessos partidistes, de corones lligades al jou franquista, de legalitats il·legítimes i d’especuladors de tota índole. Honorem per sempre més unes generacions que per triar amb cor i cap van patir, i continuen patint, les conseqüències del seu coratge encomiable.
Ens veíem a Girona.