El per què?Les persones i associacions que formen part de la Mesa de Catalunya d'Entitats Memorialistes es manifesten cada mes des de fa més de cinc anys. Ho fem per a demanar Veritat, Justícia i Reparació per a les víctimes del franquisme així com l'anul·lació dels judicis il·legals de la dictadura franquista. També demanem aquestes justes reivindicacions per als centenars de víctimes de la transició.

Exigim la fi de la impunitat franquista que perviu avui, protegida encara per les actuals lleis i el mateix estat que fa de la Llei d'Amnistia de 1977 punt d'ancoratge de la batejada com democràcia del Regne d'Espanya. Llei qüestionada per més d'un organisme internacional com l'ONU.

A l'estat espanyol s'han comès els més terribles crims de lesa humanitat, imprescriptibles per la seva pròpia naturalesa. Entre els més punyents de tots aquests crims està el negacionisme sistemàtic de la salvatge repressió, disfressada de guerra o conflicte d'ordre públic dins d'un règim feixista, l'únic d'Europa no censurat per aquest estat.

Volem agrair a totes i tots els que ens heu fet costat en aquesta digna lluita els vostres ànims, el suport a les nostres campanyes i l'afecte rebut de paraula i de cor.

Ens veiem cada dissabte final de mes a la Plaça Sant Jaume de Barcelona.

dissabte, 24 d’abril de 2010

CONCENTRACIÓ CONTRA LA IMPUNITAT DEL FRANQUISME. DISSABTE 24 D'ABRIL

Manifest de la Mesa de Catalunya: Nosaltres som les víctimes del feixisme. Veure vídeos.
La Mesa de Catalunya d’Entitats Memorialistes porta més d’un any demanant Veritat, Justícia i Reparació per a les víctimes del franquisme en aquesta mateixa plaça, el darrer dissabte de cada mes i continuarà fent-ho el temps que calgui fins que l’estat i el poder judicial atenguin les nostres demandes. Demanem que les nostres víctimes tinguin els mateixos drets que la resta de víctimes de crims de lesa humanitat arreu del món, dret a rebre la justícia negada des de la mort del botxí dictador fins el dia d’avui. No només per als desapareguts o per als nens segrestats. Reclamem justícia per als assassinats després d’una farsa de consell de guerra acusats de rebel·lió, quina ironia. Per als passejats, per als torturats, per als empresonats, per als espoliats, per a les dones vexades i violades, per als homes i dones de l’exili forçat (a l’interior i a l’exterior). Per als esclaus del franquisme, mà d’obra per a grans empreses que encara existeixen. Per als que van sobreviure als camps de concentració espanyols, francesos i alemanys i per als que van deixar allà la seva vida. Per als lluitadors de la resistència antifeixista abatuts durant la llarga dictadura i per als que van continuar reclamant reconeixement a la seva lluita. Per a les seves famílies que varen rebre dramàticament les conseqüències directes de la repressió. Per als que van ser torturats per la seva condició sexual als psiquiàtrics, les comissaries o les presons. I segur que ens oblidem d’alguns perquè la ferotge dictadura franquista va cometre tots els crims imaginables, tots ells abominables, sense haver estat aquesta jutjada per cap d’ells.

Denunciem que la Llei de la Memòria ha estat un intent de tancar una ferida en fals. Denunciem que la Llei d’Amnistia, més aviat d’amnèsia col·lectiva, va deixar lligat el llegat del dictador tancant la porta a la justícia. Llei qüestionada per l’ONU, molt preocupada per la vigència d’aquesta, que ha recordat a l’estat espanyol que els crims contra la humanitat estan per sobre d’aquest pacte i que són imprescriptibles. Pacte que només ha portat beneficis als que van formar part de l’aparell franquista, des del primer a l´últim, amb corona o sense. No només amb reconeixements i homenatges es pot pagar tant patiment i tanta injustícia soferta durant més de 70 anys, això constiteix un insult per a tots nosaltres.

Estem doncs aquí avui per a defensar el dret de totes les víctimes del feixisme espanyol, durant la dictadura i la transició, a la veritat, la justícia i la reparació. Per a denunciar que el franquisme continua viu en les institucions i en l’administració en les persones que ocupen càrrecs d’alta responsabilitat des de la dictadura. Per a mostrar el nostre més enèrgic rebuig a que partits feixistes i associacions ultradretanes, la legalitat de les quals no és qüestionada per la llei de partits, puguin denunciar i querellar-se amb tots aquells que volen defensar els drets de les víctimes del franquisme, les seves víctimes. I primerament per a encoratjar a la ciutadania a lluitar perquè les víctimes del franquisme rebin justícia, per a demanar valentia i integritat a les nostres institucions perquè siguin reconegudes com cal totes aquelles persones que van donar el millor de les seves vides per defensar la legalitat democràtica republicana. I per últim, per a recordar a tothom que les nostres víctimes no són moneda de canvi i que les associacions de la memòria que treballem perquè aquestes rebin justícia no deixarem que siguin utilitzades en profit de ningú i continuarem lluitant pels seus drets.

El proper dia 29 de maig a les 12 del migdia estarem aquí, com tots els mesos, per a demanar Veritat, Justícia i Reparació. Per a demanar l’anul·lació de tots els judicis del franquisme, inclós el judici al president Companys, que per més que ens insisteixin des de les institucions, no ha estat anul·lat per la Llei de la Memòria perquè aquesta no contempla aquest supòsit.

Per les víctimes i contra la impunitat.