divendres, 16 de juliol del 2021

CENT VINT-I-NOVENA CONCENTRACIÓ VERITAT, JUSTÍCIA I REPARACIÓ. VOLEM UN CENTRE D'INTERPRETACIÓ DE LA REPRESSIÓ A VIA LAIETANA.



La Comissió de la Dignitat, entitat germana que forma part de la nostra Mesa de Catalunya d’Entitats Memorialistes, aquest juliol està duent a terme un seguit de concentracions davant de l’edifici de la Prefectura Superior de Policia de Catalunya a Via Laietana, edifici dels horrors de la dictadura, per reivindicar que esdevingui un centre d’interpretació de la repressió i la tortura. Reivindicació compartida i exigida per moltes altres entitats. Avui som altaveu d’aquesta petició de veritat, justícia i reparació i de denúncia de les mancances democràtiques de l’estat espanyol. 

Més d’una cosa fa ferum al Regne d’Espanya, una pudor que puja des de les seves clavegueres de repressió i corrupció i que procedeix també dels soterranis de molts edificis oficials on es va torturar sense pietat i fins i tot fins a la  mort. Aquesta olor de podrit es pot ensumar quan passes per davant del número 43 de la Via Laietana. La sentor del sadisme dels torturadors per sobre de la flaire de la por, el dolor i la humiliació de les seves víctimes. 

Aquest edifici històric, que va ser seu de la Prefectura Superior de Policia de Catalunya en temps de República i des del qual el President Lluís Companys va dirigir la sufocació del cop d’estat el juliol de 1936, ha de tornar al poble de Catalunya i ha d’esdevenir lloc de memòria. El 2019 es va instal·lar un faristol amb un plafó explicatiu de la repressió a Via Laietana que va ser cremat dos dies després sense que cap policia observés res, ni cap càmera de la Prefectura enregistrés cap imatge. Això podria ser perquè per a ells l’atac era la col·locació d’aquest punt de memòria a prop del seu edifici, com va comunicar el Sindicat Unificat de Policia exigint la seva retirada. Això diu molt de la qualitat democràtica d’aquest cos si es senten interpel·lats per aquesta placa.

El 2017 es va aprovar una proposició no de llei, que com ja sabem no té cap força vinculant, per la qual en un futur sense determinar es podria contemplar la reconversió de l’edifici en un espai museístic. Una PNL és una flor que es marceix al búcar de l’estat espanyol i més si es vol posar llum a la foscor de la repressió feixista.  El 2019 també l’Ajuntament de Barcelona va aprovar que Via Laietana es convertís en un espai de memòria de la repressió franquista. Però som en 2021 i ens trobem en un escenari pitjor que el del 2017. L’actual cap del Ministeri de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, abans jutge de l’Audiència Nacional, no vol cedir l’edifici. El ministre va ser jutge instructor de casos que han suposat reiterades condemnes a l’estat espanyol pel Tribunal Europeu de Drets Humans per no haver investigat les tortures denunciades per persones detingudes, algunes d’aquestes han explicat que lluny d’emparar-los mantenia una postura burleta. Aquest any el ministre va respondre a una sessió de control del Senat que no veia motius per traslladar la Prefectura de la Policia Nacional de Via Laietana i que el govern no ho contempla perquè no vol privar la societat catalana de la possibilitat que les forces de seguretat operin en les infraestructures adequades, a més de recalcar que ja hi ha altres espais de memòria a Catalunya. Cinisme.

Tothom sap que avui un edifici d’aquestes característiques no és operatiu, però per a ells el número 43 de Via Laietana és la seva pica en Flandes al ben mig de la capital de Catalunya, una mostra d’aquest orgull propi dels Tercios sota comandament reial en el seu afany de conquesta. No volen que aquest símbol esdevingui un museu del terror que mostri a tothom les salvatges tortures de la Brigada Político Social a sindicalistes, estudiants i a tot dissident del règim feixista. Es tracta d’amagar sota la catifa heretada de la dictadura de la monarquia constitucional el que va passar entre els murs d’edificis com la Direcció General de Seguretat convertida en seu del Govern de la Comunitat de Madrid. Una catifa que és una llosa per a les centenars de milers de víctimes republicanes, antimonàrquiques, antifeixistes d’ahir i d’avui. Perquè la repressió no es va aturar amb la mort del dictador al seu llit. Aquí no vam fer cap revolució amb nom de flors potser per això a Lisboa existeix el Museu do Aljube Resistência e Liberdade i aquí no. Un museu de memòria de les víctimes de la PIDE, policia política de la dictadura portuguesa, a un dels seus centres de detenció i tortura. Aquest museu forma part de les recomanacions de la pàgina oficial de turisme de la ciutat de Lisboa. En la web do Aljube es pot llegir que aquest museu vol projectar la valorització de la memòria de la lluita contra la dictadura en la construcció d’una ciutadania il·lustrada i responsable i assumint la lluita contra el silenciament que disculpa la dictadura, i moltes vegades còmplice del règim dictatorial. I acaba el seu llistat de pretensions dient que el futur es crea al present com a memòria del passat. L’estat espanyol en canvi en comptes de destapar els crims de lesa humanitat del franquisme i la transició els amaga convertint camps de concentracions en Paradors Nacionals com el de San Marcos a Lleó. 

En el cas de la Via Laietana esborrar el seu passat ens costarà 2.005.683,52 euros, almenys sobre el paper, segur que la xifra final no serà aquesta. El gener d’enguany es va concedir a Ferrovial Conservación S.A. l’obra de condicionament de l’edifici de Via Laietana, 43 com exposa el Ministeri en la seva licitació. Aquesta empresa pertany al Grup Ferrovial que té la seva fundació en ple franquisme l’any 1952 i va créixer a l’ombra del Règim. El 1995 va comprar Agromán, empresa que va participar en la construcció del Valle de los Caídos amb mà esclava de represaliats del franquisme, passant a denominar-se Ferrovial Agromán fins al 2020 que es va convertir en Ferrovial Construcción. Ha estat demostrat en seu judicial que aquest grup va pagar comissions a canvi de concessions d’obra pública i com sempre els ha sortit gratis.

D’aquí a uns mesos no sabem si quedarà dins de la Prefectura Provincial de Policia de Catalunya algun espai que ens parli de les tortures que allà es practicaven i el més trist és que aquesta miserable contribució a l’oblit s’haurà pagat amb els nostres impostos. Una perversió més del regne de la impunitat. I en el cas que siguin escoltades les nostres veus i per fi la Policia Nacional abandoni l’edifici, històric buc insígnia de les violacions de drets humans a Catalunya, no tenim cap garantia que els arxius de la repressió, que es van crear allà, es puguin consultar lliurement. Pot ser que ens diguin com al diputat Jon Iñarritu, quan va demanar informació sobre l’afusellament a Hoyo de Manzanares dels membres del FRAP condemnats a mort i executats el 27 de setembre de 1975, que no tenen informació. El Ministeri de Grande Marlaska li va respondre a Iñarritu que els lamentables successos pels quals demanava es van produir en un règim polític diferent de l’actual, una dictadura que disposava d’un marc normatiu i una estructura d’estat diferent, en la qual s’aplicava el codi penal militar a civils. Aclariments sospitosos i normalització de la dictadura. El Ministeri de l’Interior diu que es desconeixen el nom dels membres dels escamots d’afusellament. Indecència.

Mentre tot això passa creix el feixisme i allò que en deien franquisme sociològic i que semblava no feia molta nosa és ara franquisme desacomplexat que s’expressa amb agressivitat i sense cap cost. Les persones que han estat davant Via Laietana reclamant que l’edifici del terror esdevingui testimoni de la repressió viscuda durant dècades pels antifeixistes i fent públics els noms dels funcionaris de la dictadura, que van cometre crims contra la humanitat, han hagut de patir insults. Vianants increpant les víctimes i les seves defensores i cridant visques a la Policia Nacional. Que aquest juliol hàgim de complir 85 anys des del cop d’estat feixista patint aquestes humiliacions ens obliga a demanar-nos fins quan podrem tolerar aquestes ofenses.

I estem així perquè els colpistes van creuar l’Ebre i van passar.  I tornen i tornen a passar i no podem acotar el cap com vençuts sense esperança perquè ens juguem viure en un futur  que com a únic horitzó tingui la vulneració dels nostres drets a cops de repressió. Diguem prou i via fora, diguem-ho pels drets de les nostres víctimes del franquisme i la transició, que són els nostres i els de la ciutadania del demà. Per això exigim que Via Laietana sigui un espai de memòria de la repressió soferta per totes aquelles persones que van lluitar contra el franquisme, un espai d’antifeixisme. També exigim que el monument franquista de Tortosa desaparegui del mig d’un riu pel qual va córrer la sang de milers d’antifeixistes lluitadors per la llibertat, que no es mereixen aquest insult. L’any 1966 el dictador va inaugurar el monument de Tortosa per commemorar els seus cínics 25 años de Paz. Un nou homenatge a la glòria dels colpistes mentre els defensors de la República fa més de 8 dècades que no poden descansar en pau per culpa d’un Regne d’Espanya on la Veritat, la Justícia i la Reparació s’ofeguen en les seves fosques aigües d’impunitat cada dia.




La Comissió de la Dignitat, entidad hermana que forma parte de nuestra Mesa de Catalunya d’Entitats Memorialistes, este julio está llevando a cabo una serie de concentraciones ante el edificio de la Jefatura Superior de Policía de Cataluña en Vía Laietana, edificio de los horrores de la dictadura, para reivindicar que se convierta en un centro de interpretación de la represión y la tortura. Reivindicación compartida y exigida por otras muchas entidades. Hoy nos convertimos en altavoz de esta petición de verdad, justicia y reparación y de denuncia de las carencias democráticas del estado español.

Más de una cosa apesta en el Reino de España, un olor nauseabundo que sube desde sus cloacas de represión y corrupción y que procede también de los sótanos de muchos edificios oficiales donde se torturó sin piedad y hasta la muerte. Este olor a podrido te asalta cuando pasas por delante del número 43 de la vía Laietana. El hedor del sadismo de los torturadores por encima del olor del dolor, el miedo y la humillación de sus víctimas.

Este edificio histórico, que fue sede de la Jefatura Superior de Policía de Cataluña en tiempo de la República y desde el cual el Presidente Lluís Companys dirigió la sofocación del golpe de estado en julio de 1936, tiene que volver al pueblo de Catalunya y tiene que convertirse en un lugar de memoria. En 2019 se instaló un atril con un plafón explicativo de la represión en Via Laietana que fue quemado dos días después sin que ningún policía viera nada, ni ninguna cámara de la Jefatura registrara alguna imagen. Esta casualidad puede ser debida a que para la policía el ataque era la colocación de este punto de memoria próximo a su edificio tal como comunicó el Sindicato Unificado de Policía exigiendo su retirada. Esto dice mucho de la calidad democrática de este cuerpo si se sienten interpelados por esta placa.

El 2017 se aprobó una proposición no de ley, que como ya sabemos no tiene ninguna fuerza vinculante, por la cual en un futuro sin determinar se podría contemplar la reconversión del edificio en un espacio museístico. Una PNL es una flor que se marchita en el búcaro del estado español y más si se quiere poner luz a la oscuridad de la represión fascista. En 2019 también el Ayuntamiento de Barcelona aprobó que vía Laietana se convirtiera en un espacio de memoria de la represión franquista. Pero estamos en 2021 y nos encontramos en un escenario peor que el del 2017. El actual jefe del Ministerio del Interior, Fernando Grande-Marlaska, antes juez de la Audiencia Nacional, no quiere ceder el edificio. El ministro fue juez instructor de casos que han supuesto reiteradas condenas en el estado español por el Tribunal Europeo de Derechos Humanos por no haber investigado las torturas denunciadas por personas detenidas, algunas de estas han explicado que lejos de ampararlos mantenía una postura burlona. Este año el ministro respondió en una sesión de control del Senado que no veía motivos para trasladar la Jefatura de la Policía Nacional de Via Laietana y que el gobierno no lo contempla porque no quiere privar a la sociedad catalana de la posibilidad de que las fuerzas de seguridad operen con las infraestructuras adecuadas, además de recalcar que ya hay otros espacios de memoria en Cataluña. Cinismo.

Todo el mundo sabe que hoy un edificio de estas características no es operativo, pero para ellos el número 43 de Via Laietana es como su pica en Flandes en medio de la capital de Catalunya, una muestra de este orgullo propio de los Tercios bajo mando real en su afán de conquista. No quieren que este símbolo se convierta en un museo del terror que muestre a todo el mundo las salvajes torturas de la Brigada Político Social a sindicalistas, estudiantes y a todo disidente del régimen fascista. Se trata de esconder bajo la alfombra heredada de la dictadura de la monarquía constitucional lo que pasó entre los muros de edificios como la Dirección General de Seguridad convertida en sede del Gobierno de la Comunidad de Madrid. Una alfombra que es una losa para las centenares de miles de víctimas republicanas, antimonárquicas, antifascistas de ayer y de hoy. Porque la represión no se paró con la muerte del dictador en su cama. Aquí no hicimos ninguna revolución con nombre de flor quizás por eso a Lisboa existe el Museo do Aljube Resistência e Liberdade y aquí no. Un museo de memoria de las víctimas de la PIDE, policía política de la dictadura portuguesa, en uno de sus centros de detención y tortura. Este museo forma parte de las recomendaciones de la página oficial de turismo de la ciudad de Lisboa.  En la web do Aljube se puede leer que este museo quiere proyectar la valorización de la memoria de la lucha contra la dictadura en la construcción de una ciudadanía ilustrada y responsable y asumiendo la lucha contra el silenciamiento que disculpa la dictadura, y muchas veces cómplice del régimen dictatorial. Y acaba su listado de pretensiones diciendo que el futuro se crea en el presente como memoria del pasado. El estado español en cambio en vez de destapar los crímenes de lesa humanidad del franquismo y la transición los esconde convirtiendo campos de concentración en Paradores Nacionales como el de San Marcos en León.

En el caso de la Via Laietana borrar su pasado nos costará 2.005.683,52 euros, al menos sobre el papel, seguro que la cifra final no será esta. En enero de este año se concedió a Ferrovial Conservación S.A. la obra de acondicionamiento del edificio de Via Laietana, 43 como expone el Ministerio en su licitación. Esta empresa pertenece al Grupo Ferrovial que tiene su fundación en pleno franquismo en 1952 y creció a la sombra del Régimen. En 1995 compró Agromán, empresa que participó en la construcción del Valle de los Caídos con mano esclava de represaliados del franquismo, pasando a denominarse Ferrovial Agromán hasta el 2020 que se convirtió en Ferrovial Construcción. Se ha demostrado en sede judicial que este grupo pagó comisiones a cambio de concesiones de obra pública sin pagar por ello.

Dentro de unos meses no sabemos si quedará dentro de la Jefatura Provincial de Policía de Cataluña algún espacio que nos hable de las torturas que allí se practicaban y lo más triste es que esta miserable contribución al olvido se habrá pagado con nuestros impuestos. Una perversión más del reino de la impunidad. Y en el supuesto de que sean escuchadas nuestras voces y por fin la Policía Nacional abandone el edificio, histórico buque insignia de las violaciones de derechos humanos en Cataluña, no tenemos ninguna garantía que los archivos de la represión, que se crearon allí, se puedan consultar libremente. Puede ser que nos digan como al diputado Jon Iñarritu, cuando pidió información sobre el fusilamiento en Hoyo de Manzanares de los miembros del FRAP condenados a muerte y ejecutados el 27 de septiembre de 1975, que no tienen información. El Ministerio de Grande Marlaska le respondió a Iñarritu que los lamentables sucesos por los que preguntaba se produjeron en un régimen político diferente del actual, una dictadura que disponía de un marco normativo y una estructura de estado diferente, en la que se aplicaba el código penal militar a civiles. Aclaraciones sospechosas y normalización de la dictadura. El Ministerio del Interior dice que se desconocen el nombre de los miembros de los pelotones de fusilamiento. Indecencia.

Mientras todo esto pasa crece el fascismo y aquello que llamaban franquismo sociológico y que parecía no molestar es ahora franquismo desacomplejado que se expresa con agresividad y a coste cero. Las personas que han estado ante Via Laietana reclamando que el edificio del terror sea testimonio público de la represión vivida durante décadas por los antifascistas, haciendo públicos los nombres de los funcionarios de la dictadura que cometieron crímenes contra la humanidad, han tenido que sufrir insultos. Peatones increpando las víctimas y a sus defensoras y gritando vivas a la Policía Nacional. Que este julio tengamos que cumplir 85 años desde el golpe de estado fascista sufriendo estas humillaciones nos obliga a preguntarnos hasta cuando podremos tolerar estas ofensas.

Y estamos así porque los golpistas cruzaron el Ebro y pasaron. Y vuelven y vuelven a pasar y no podemos agachar la cabeza como vencidos sin esperanza porque nos jugamos vivir en un futuro que como único horizonte tenga la vulneración de nuestros derechos a golpes de represión. Digamos basta y luchemos por los derechos de nuestras víctimas del franquismo y la transición, que son los nuestros y los de la ciudadanía de mañana. Por eso exigimos que Via Laietana sea un espacio de memoria de la represión sufrida por todas aquellas personas que lucharon contra el franquismo, un espacio de antifascismo. También exigimos que el monumento franquista de Tortosa desaparezca de un río por el que corrió la sangre de miles de antifascistas luchadores por la libertad  que no se merecen este insulto. El año 1966 el dictador inauguró el monumento de Tortosa para conmemorar sus cínicos “25 años de Paz”. Un nuevo homenaje a los golpistas mientras los defensores de la República hace más de 8 décadas que no pueden descansar en paz por culpa de un Reino de España donde la Verdad, la Justicia y la Reparación se ahogan en sus oscuras aguas de impunidad cada día. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada